Политика

"Продължаваме промяната" пробва да засили натиска за нов бюджет

От Euronews България Euronews България

Парламентът да гласува декларация, с която да призове служебния кабинет да внесе проект за бюджет ‘2023. Това предложиха от „Продължаваме промяната“ на БСП по време на съвместната им среща, посветена на финансовата политика за догодина.

„Това, което е внесено в момента, не е закон за бюджета, а за удължаване на някои финансови мерки. Там няма числа, има само дати. Не е възможно така да вдигнем финансовите параметри на съществуващия бюджет“, мотивира се Асен Василев.

Затова според Андрей Гюров една декларация, гласувана от пленарната зала, ще бъде ясен знак към служебното правителство за необходимостта от проект за държавните финанси догодина.

Откъм БСП не дойде ясен отговор дали биха подкрепили подобен документ, но по време на цялата среща двете партии – бивши партньорки в управлението демонстрираха съгласие по повечето теми. Корнелия Нинова обаче смята, че дори и без бюджет парламентът все пак има механизми да променя сега действащия през промени в други закони.

„Много добре се разбираме, не е изненадващо“, заяви Румен Гечев от БСП

От ГЕРБ, които се срещнаха с ПП вчера, не пожелаха да дебатират темата с внасянето на бюджет за догодина. Принципната позиция на партията на Бойко Борисов е, че такъв бюджет би се превърнал в политически инструмент за предизборно наддаване.

Разговорът между БСП и ПП бе посветен изцяло на финансовите въпроси. Още в началото Кирил Петков и Корнелия Нинова си стиснаха ръцете, че тези срещи не засягат въпроса с връчването на мандатите, политическата подкрепа и съставянето на правителство.

Сред предложенията Левицата са минималната работна заплата да е 850 лв, безплатни учебници от 1ви до 12 ти клас и лекарства за деца до 14 години.

Утре БСП сядат на масата на преговорите с ГЕРБ. Единствената тема на разговор ще е бюджета.