Политика

Малко напрежение и никакъв резултат от срещата ГЕРБ-ПП

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
GERB PP Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и съпредседателят на ПП Кирил Петков показаха желание за диалог по време на срещата. Снимка: БГНЕС

Дълго чаканата първа среща между представителите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ приключи без особен резултат. Но с уверение, че разговорите по различните политики ще продължат във вече по-тясно експертен формат.

Тяхната главна цел е постигането на съгласие по параметрите на бюджета за догодина. Това стана и основен повод за напрежение между двете страни по време на срещата.

Още от самото ѝ начало Десислава Атанасова от името на ГЕРБ и Кирил Петков от името на ПП подчертаха изрично, че това не е среща за подкрепа на кабинет с първия мандат.

Основното несъгласие дойде по линията на социалните разходи, които искат от ПП. От ГЕРБ отдавна застъпват тезата, че тези разходи са прекомерни и ще надхвърлят амбицията за бюджетен дефицит в рамките на 3%. Лидерът Бойко Борисов неведнъж досега публично се е изказвал иронично по адрес на тези искания.

Според Асен Василев обаче социалните им искания ще се вместят напълно в рамките на планирания дефицит. Той се бе подготвил и с презентация, която да докаже това. Тя обаче не се стори достатъчно убедителна на Делян Добрев от ГЕРБ, който определи сметките на бившия финансов министър като „наддаване за сватба“, което ще доведе до нов и по-голям дълг. На което Асен Василев върна реплика, че „знае малко повече“ от Добрев по бюджетните въпроси и би предпочел да ги обсъжда с неговия колега и съпартиец Кирил Ананиев.

Кирил Петков отново повдигна въпроса с необходимостта служебното правителство да внесе проект за бюджет, но от ГЕРБ отклониха темата. 

С изключение на това противопоставяне участниците показаха желание за диалогичност, а по някои теми като енергийното подпомагане на бизнеса, повишаването на учителските заплати и увеличаването на прага за регистрация по ДДС дори постигнаха съгласие. Но конкретни договорености не бяха постигнати.