Политика

Нов спор за бюджета: Партиите в сблъсък за парите на държавата през 2023 г.

От Euronews България Euronews България

Нов спор в парламента и заради бюджета. Партиите сблъскаха позиции заради внесеното от служебното правителство предложение да се удължи бюджета от тази година. 

Бившите управляващи от „Продължаваме промяната“ определиха удължаването на настоящия бюджет като възможно, но неправилно решение. Според ГЕРБ обаче удължаването на текущия бюджет до април следващата година е най-доброто решение.

Зад решението на служебния кабинет застанаха и от ДПС. От БСП настояваха, че в сегашния си вид бюджетът има нужда от промени, а „Възраждане“ видяха като единствен изход от ситуацията още едни предсрочни избори.

Според говорителя на служебното правителство Антон Кутев, ако служебното правителство беше внесло бюджет за следващата година, депутатите щяха да се надпреварват в популизъм.

„Политиците би трябвало да са достатъчно грамотни, за да знаят, че бюджет се защитава с парламентарно мнозинство. В крайна сметка те имат възможност да създадат това парламентарно мнозинство и да защитят бюджета. Защо въобще трябва служебното правителство да внася бюджет?“, коментира Кутев в ефира на Euronews Bulgaria.

Вижте повече във видеото.