Политика

Внесоха в парламента удължения бюджет

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Служебното правителство внесе в Народното събрание т. нар. "удължен" бюджет 2022 година, което означава, че финансовата рамка, която сме имали в тази, ще продължи да се прилага и през следващата година. Синдикатите се обявиха "против" заради замразяването на доходите и запазване на минималната работна заплата от 710 лева.

Вчера, в последния възможен по закон ден, МС одобри удължаването на законите за държавния бюджет за 2022 г., бюджета на ДОО за 2022 г. и бюджета на НЗОК за 2022 г. Удължаването на Бюджета бе предшествано от заседание на НСТС, на което Съветът категорично се обяви против тази мярка заради „замразяването на доходите и запазването на минималната работна заплата от 710 лв.“ Миналата седмица пък служебният финансов министър съобщи, че ведомството е готово с три варианта на Бюджет за догодина, но все пак ще внесе проект за удължаване на настоящия.

Служебният премиер Гълъб Донев пък изрази надежда бюджетът да не "затъне в дълга парламентарна процедура", и се пошегува с думите: "Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство: Как Гълъб Донев прави бюджет? Перо по перо".

Удължаването на Бюджета за догодина бе подкрепено от работодателските организации с мотива, че той ще даде възможност политиките, провеждани през тази година, да продължат и през периода, докато бъде гласуван редовен бюджет за 2023 година.

Синдикатите пък са категорично против бюджета ,защото той „замразява доходите на хората насред инфлацията“. Замразяването на минималната работна заплата на 710 лв. и неприемането на необлагаем минимум на доходите, предвидени в него, са неприемливи, казаха от КНСБ и КТ "Подкрепа".