Европа

Войната в Украйна: Планирани са прекъсвания на тока в най-малко седем области

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След ударите по енергийната инфраструктура на Украйна Киев и Харков са най-застрашени от това да останат без ток, съобщиха от компанията оператор на електропреносната мрежа. Във вторник планирани прекъсвания има в най-малко 7 украински области, включително Киевска. 

От Украйна съобщиха за удари в районите на около 10 населени места в Донбас, Днепропетровск и Херсон през последното денонощие. А от Русия заявиха, че украинците са нанесли удари в Донецк и най-малко двама души са загинали. Освен това Киев обвини руските сили, че ограбват и окупират празни домове в Херсон, докато се готвят за улични боеве. Преди седмици назначените от Москва власти наредиха на цивилните да напуснат града, а в понеделник стана ясно, че движението на кораби е било ограничено. 

На този фон говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, коментира, че остават „отворени“ за преговори и обвини Киев, че е „превърнал в закон решението си да не продължава каквито и да било разговори“. А от украинското президентство повториха, че са готови на диалог, но не и с Владимир Путин.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски припомни условията за преговори с Москва, сред които възстановяване на териториалната цялост на страната му, обезщетение за загубите и наказания за замесените във военни престъпления. Във вечерното си обръщение той съобщи за напредък на бойното поле.

Силите ни на фронта са в състояние на активна отбрана – в някои райони на изток и юг отблъскваме врага. Постепенно се придвижваме напред. Донецк остава епицентърът на най-голяма лудост за окупаторите – стотици умират всеки ден. Теренът пред украинските позиции буквално е осеян с тела на окупаторите.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно руският президент Владимир Путин обяви, че близо 80 000 мобилизирани резервисти са изпратени в Украйна, след като по-рано Русия приключи набирането на 300 000 души за армията.

 

Около 50 000 служат в състава на бойни части, докато останалите все още не участват във военни действия. В зоната на специалната военна операция има около 80 000. Всички останали са на тренировъчни площадки. Но трябва да се вземе под внимание всеки, където и да се намира.

Владимир Путин, президент на Русия

По-рано в. „Уолстрийт Джърнъл“ съобщи, че съветникът по националната сигурност на САЩ, Джейк Съливан, е обсъдил ескалацията на войната и използването на ядрено оръжие в Украйна със сътрудници на руския президент. От Кремъл отказаха коментар по темата, докато от Белия дом заявиха, че запазват правото си да преговарят на високо ниво по въпросите, които са от значение за САЩ.