Общество

Йотова в РСМ: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал

От Euronews България Euronews България
Iliana Yotova RSM Voenno Grobishte Bitola Prezidentstvo Снимка: Президенството

Вицепрезидентът Илияна Йотова положи цветя на българското военно гробище край Битоля. В него са погребани 214 български войници и офицери.

„Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта за падналите в името на българския идеал за обединение. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките казват истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безпримерен героизъм на Червената стена, в сражения срещу многочислен враг. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от генерал, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединението на Отечеството.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Република Северна Македония (РСМ), съобщи пресцентъра на президенството.

Iliana Yotova RSM Voenno Grobishte Bitola2 Prezidentstvo Снимка: Президентството

Гробището е създадено по време на Първата световна война, когато в него са погребани 214 български войници и офицери. То е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът положи цветя пред седемте паметника на български офицери, погребани в двора на църквата „Св. Георги“. Тези паметници са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.

„Балканските народи имаме нелека и много обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и разбирателство“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, които възстановиха войнишкото гробище.

Всеки паметник е послание, а нашето послание е никога повече война. Всеки път, когато погледнем към белите кръстове, мислим за цената на омразата и противопоставянето и има ли оправдание за страшните конфликти, довели до милиони жертви, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България

„Днес заветът „никога повече“ не е истина. В Европа отново има война. На следващите поколения трябва да завещаем не оръжия и разрушения, а мир и възможности за бъдещето“, подчерта Илияна Йотова.

По-рано в Генералното консулство на Република България в Битоля вицепрезидентът присъства на откриването на изложбата „125 години българско дипломатическо представителство в Битоля“ и представянето на книгата „Досието „Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“. Илияна Йотова положи цветя на гроба на първия дипломатически представител в Битоля Никола Стойчев.


Почит спрямо жертвата на загиналите в битките за национално обединение и на военното гробище край Ново село

Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини бе отслужена от секретаря на Струмишката митрополия отец Константин на военния мемориал в Ново село, РС Македония по случай Архангелова задушница, съобщиха от Фондация "Българска Памет", които организираха поклонението, заедно с посолството ни в Скопие.

Да уважат поклонението на мемориала присъстваха заместник-министъра на отбраната Катерина Граматикова, представители на Националната гвардейска част и на Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, гр. Варна, както и представители на българската дипломатическа мисия в РС Македония.

Мемориалът в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се превръща във важно историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат почит на погребаните там 71 български войници, дали живота си в битките за национално обединение.

„Днес ние стоим тук, където лежат много герои. Хора, които оставиха своите домове, семейства, децата си, своите родители и приятели и отидоха да изпълнят своята клетва. Тези хора не се върнаха вкъщи, но завещаха на поколенията нещо много важно – достойнството и силата да се бориш за кауза, дори когато ти е трудно”, сподели пред присъстващите адвoкат Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия, съмишленик на Фондация Българска Памет и представляващ нейния председател д-р Милен Врабевски.

Българският военен мемориал в Ново село, Струмишко, е паметник с национално значение за Република България и Република Северна Македония, а инициативата цели подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития и вече повече от 16 години е пример за приемственост в отдаването на почит към героите.