Европа

Путин: Конфликтът с Украйна бе неизбежен

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато на бойното поле в Украйна ситуацията ескалира, руският президент Путин продължава да твърди, че интервенцията в съседната държава била „наложителна и оправдана“. Освен „нацисткият режим в Киев“, Путин посочи като главни виновници за случващото се „западните приятели на Украйна“.

Освободените затворници в Русия вече могат да бъдат призовани да се бият в Украйна – според промяна в законодателството. Информацията излезе в деня, в който президентът Владимир Путин похвали частичната мобилизация на резервисти.

От 300 хиляди резервисти вече имаме 318 хиляди души. Защо толкова? Защото се записват доброволци. Техният брой не намалява.

Владимир Путин, президент на Русия

Според руския президент, конфликтът с Украйна е бил „неизбежен“, тъй като ситуацията била доведена от „така наречените нейни приятели“ до критична за Русия точка и самоубийствена за самия украински народ.

Путин повтори неоснователното твърдение, че някои среди в Полша се стремят да анексират част от Украйна. Той не даде никакви доказателства, говорейки пред историци и религиозни лидери.

Полша многократно отрече това твърдение, определяйки го като „дезинформация“.