Euronews Primetime

“Ще стоим твърдо до Украйна“, обявиха външните министри от Г-7

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Страните от Г-7 ще подкрепят Украйна за възстановяването на доставките на енергия и вода след руските атаки срещу инфраструктурата на страната. "Ще стоим твърдо до Украйна толкова, колкото е необходимо", заявиха от Групата на седемте в съвместно изявление след срещата на външните министри в германския град Мюнстер.

По-рано стана ясно, че този месец от Г-7 ще определят и фиксирана цена на руския петрол, като част от санкциите, свързани инвазията. От Москва обявиха, че няма да доставят петрол на държави, които слагат таван на цените.

От Г-7 заявиха още, че подкрепят хората в Иран "за бъдеще, в което човешката сигурност и универсалните човешки права се зачитат и защитават". Външните министри нарекоха "насилствена" смъртта на 22-годишната Махса Амини, която провокира протестите в Иран. И допълниха, че страната не трябва да разработва ядрени оръжия. 

За отказ от ядрените оръжия и програми от Групата на седемте най-развити нации призоваха и Северна Корея. Според външните министри всеки ядрен опит трябва да бъде посрещнат "с бърз, обединен и силен международен отговор". През последните дни от Пхенян изстреляха над 30 балистични ракети.

А по отношение на Китай - членовете на Г-7 уточниха, че целят поддържането на конструктивно сътрудничество със страната и призоваха за мирно разрешаване на проблемите с Тайван.