Ела в...

"Ела в" Национален политехнически музей - част 2

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

В Националния политехнически музей можем да видим и първия сериен микромобил на прочутата авиокомпания Месершмит. Две цяло и осем метровото превозно средство тежи 220 килограма, а максималната скорост, която може да вдигне е 80 километра. Остъклението на купето е изработено от плексиглас  с аеродинамична форма.

 

Това е един автомобил „Месершмит“, може би това обърква повечето хор, тъй като това е германска марка военни изтребители от времето на Втората световна война. Как фирмата започва да произвежда автомобили? Германия губи ВСВ, заради което на фирмата е забранено да произвежда каквато и да е била военна техника. Това включва и изтребителите, инженерът решава да използва елементите за направата на автомобили. Много е лек, поради частите от самолети, много е икономичен и предпочитан автомобил. Освен приликата на кокпит, воланът прилича на рул.

Васил Макаринов, главен уредник в Националния политехнически музей

В съкровищницата от предмети се съхранява и първият български индивидуален микрокомпютър ИМКО. Разработването му започва през 1979 година в Института по техническа кибернетика и роботика при БАН. Екипът е ръководен от инженер Иван Марангозов и Кънчо Досев. Произведени са около 50 броя, а цената е около 2600 долара. Първото международно представяне на ИМКО е на Международния симпозиум по роботика в Лондон през 81-ва.