Euronews Primetime

Васил Велев, АИКБ: Новите компенсации за бизнеса ни приближават до средните в ЕС

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Компенсациите за бизнеса, които бяха приети на първо четене в парламентарната комисия по енергетика, са по-добра мярка от сега действащата. Това смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него, тя ни приближава по условие до средните за Европейския съюз.

„В момента небитовите потребители на електроенергия, не само бизнес, а и сферата на културата, образованието, здравеопазването, социалната сфера, имат регулирана цена – 250 лева. Такава е цената от 1 юли до края на тази година. Това внесе предвидимост и направи бизнес средата по-добра“, посочи Велев.

„В същото време трябва да отбележим, че средната цена за ЕС, на която се снабдяват с електроенергия малките и средните предприятия, е значително по-ниска от тези 250 лева – тя е 202 лева средно. А за електроинтензивната индустрия тази цена е 135 лева – много по-конкурентна спрямо тези 250 лева, които са сега за българските предприятия“, отбеляза още той.

 

Ето защо този нов праг, който се предвижда да се въведе – от 200 лева, е много по-близък до средните стойности в ЕС. Което ще направи българските предприятия по-конкурентоспособни.

Васил Велев е убеден, че с тази мярка българските предприемачи не само, че ще могат по-лесно да минат през кризата, в която навлиза европейската икономика, но тя ще доведе и до стопиране на инфлацията.

„В България инфлацията е с пет процентни пункта по-висока от средноевропейската, по цени на дребно. И това е заради ненавременната и недостатъчната компенсация на свръх високите цени на електроенергията“, смята председателят на АИКБ.

Цялото интервю вижте във видеото.