Euronews Сега

Четиридневна работна седмица: Португалия ще тества модела за половин година

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Четиридневната работна седмица ли е бъдещето за Европа? Дебатът около концепцията не е нов, но конкретните опити ускоряват прилагането ѝ. Португалия е най-пресният пример: в сряда правителството предложи на работодателите и синдикатите частният сектор да тества модела за половин година, без намаляване на заплатите, а техническата поддръжка ще бъде осигурена от държавата.

Предимствата на по-добрия баланс между професионалния и личния живот са доказани от Исландия, която обяви „огромен успех“ за участващите работодатели и служители. 1% от населението премина от 40-часова работна седмица на 35-часова, т.е. четири дни. Случаите на прегаряне и отпуск по болест рязко намаляха, а производителността се увеличи.

Според Евростат само пет държави в ЕС не надвишават средния лимит от 40 часа труд на седмица: Литва, Финландия, Дания, Нидерландия и Франция.

Но Великобритания е тази, която провежда най-големия експеримент в света по този въпрос, базиран на модела 100:80:100 – 100% заплата, 80% време, 100% производителност. Експериментът започна през юни, ще продължи 6 месеца и ще включва 3300 работници.

Не само служителите са доволни от резултата. 46% от компаниите казват, че са запазили нивата на продуктивност, а 49% твърдят, че са ги подобрили.

А в Белгия служителите получиха право да работят четири дни вместо обичайните пет без загуба на заплащане.

Но изпробването на четиридневна работна седмица в Испания не бяха толкова успешни. В телекомуникационната компания „Телефоника“ работниците отхвърлиха предложението, тъй като то включваше намаляване на заплатите.