Euronews Primetime

Компенсации за бизнеса: Как парите от енергийните дружества ще отидат при потребителите?

От Euronews България Euronews България

Въпреки политическата криза у нас, Народното събрание гласува на първо четене плануваните енергийни компенсации и тяхното финансиране. Проектът на закона, разработен отдавна, всъщност цели да се справи с високите цени за енергията и облекчаване на бизнеса. Предстои проектът да бъде гласуван и на второ четене, а как той ще се отрази на бизнеса, нека видим.

Този хлебопроизводител работи както на газ, така и на електричество, и въпреки убийствените сметки за ток и няколко големи кредита продължава да държи персонала си и да захранва с хляб и сладкарски продукти югоизточна България. С увеличението цената на газта, сметките за разходи се изравняват, а компенсациите от страна на държавата се оказват ключово за спасяване от фалита на много от по-малките фирми в този бранш.

 

Компенсациите за ток към този момент се приемат добре защото над 250 лева се поемат като помощи от държавата. И ние малко или много успяхме да си направим калкулация. Ще е проблем, ако не гласуват помощи. За мен бизнесът на този вариант, който в момента работи - тока ден напред, няма как да просъществува.

Димитър Людиев - хлебопроизводител

В бранша обаче настояват за предвидимост на цената на тока и газа, което дава шанс на бизнеса да прави точни разчети.

 

Важното за бизнеса нещата да са предвидими в дългосрочен план, в рамките на година. Не можеш ти днеска за утре да не знаеш. Днес произвеждаш продукция, утре я продаваш, а не знаеш колко ти струва, защото сметките за ток ти идват следващия месец. Това нещо няма как да се калкулира. Върху това нещо трябва да се помисли и да се стабилизира, не може ден напред.

Димитър Людиев - хлебопроизводител

Според Людиев, ако компенсациите за ток останат до 2023-та година и по-дълго, това ще гарантира стабилизиране на пазара и падане на цената на продуктите за крайния потребител.

 

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Бургас.

Вижте също и коментар на Георги Карамфилов по темата: