Икономика

Румъния избра дървата срещу скъпия ток

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Каква е ситуацията с отоплението в северната ни съседка - предават колегите ни от Euronews Romania.

Една трета от румънските жилища, т.е. приблизително 2,5 милиона, използват централно отопление с газ или печки на газ. Около 250 хил. жилища използват печки с ниска производителност. Около 3,5 милиона жилища, повечето от които в селските райони, използват дърва за огрев, но също и въглища, за да горят в печки с ниска производителност. Останалите жилищни сгради се отопляват с течни горива, като мазут, дизелово гориво или втечнен нефтен газ.

Повече от половината жилища в Румъния се отопляват частично през зимата. Въз основа на някои изчисления най-евтиното решение за отопление през студения сезон биха били термопомпите, като разходите за целия зимен период са около 360 EUR.

Най-скъпият начин е електрическото централно отопление, като разходите за студения сезон биха били около 1300 EUR. Средният клас решения са газовото централно отопление, с разходи от около 600 EUR през зимата, и същите системи за централно отопление на дърва за огрев, като за това трябва да споменем, че румънското правителство реши да ограничи цената на дървата за огрев на 400 леи (около 81 EUR) за кубичен метър, което създаде недостиг. Именно поради това в момента изпълнителната власт иска да отмени взетото решение.