Икономика

Лидерите в Германия договориха подкрепа за домакинствата и бизнеса

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Правителството на Германия и премиерите на федералните провинции договориха основните детайли по плана за финансова подкрепа за домакинствата и бизнеса в енергийната криза. Той е на стойност 200 милиарда евро и предвижда временен таван на цените на газа и електроенергията.

Канцлерът Олаф Шолц и ръководителите на 16-те провинции се споразумяха за план от два етапа за справяне с високите цени на газа, който до голяма степен отразява препоръките от миналия месец на експертна група.

 

Много е важно да подкрепим гражданите при това огромно увеличение на цените. Правим това с 200 милиарда евро, които използваме единствено за субсидиране на цените на електроенергията, газа и парното. Ясно е, че тази подкрепа няма да стигне нивото, което имахме преди руската агресия срещу Украйна.

Олаф Шолц – канцлер на Германия 

Кабинетът се съгласи държавата да поеме разходите за месечните сметки за газ на потребителите за декември.

Това ще бъде последвано от ценова субсидия за част от потреблението на домакинствата от март 2023 до април 2024 г.

 

Третата програма за облекчение – това е спирачка на цените на електроенергията. Има за цел да облекчи тежестта за гражданите. Таванът на цената на газа е 12 евроцента, а за електроенергията – 40 евроцента.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Правителството възнамерява да стартира субсидията още от началото на февруари, докато регионалните премиери искат тя да важи още от началото на януари 2023 г.

За бизнеса още през януари се въвежда така наречената "спирачка на цената на газа". В допълнение към това от 1 януари трябва да влезе в сила таван на цените на електроенергията за част от потреблението на домакинствата и компаниите.

Той ще бъде финансиран отчасти от облагането на свръхпечалбите на енергийните компании, натрупани в резултат на високите цени на енергоносителите.

Правителствени служители твърдят, че планът ще насърчи гражданите да пестят енергия.