Икономика

ФЕД обяви ново увеличение на лихвения процент

От Euronews България Euronews България

Федералният резерв в САЩ отново повиши лихвения процент с 0,75 процентни пункта.

Агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Фед през тази година досега не е оказало забележимо въздействие върху цените, но увеличава риска от рецесия на американската икономика, предаде БГНЕС.

Определящият политиката Федерален комитет по операциите на открития пазар (FOMC) сигнализира, че ще са необходими още увеличения, за да се овладеят растящите цени.

С последното увеличение основният лихвен достигна 3,75-4,0%, което е най-високото равнище от януари 2008 г. насам, предаде АФП.

Фед заяви, че "ще бъдат подходящи" още повишения на лихвените проценти, за да се постигне "достатъчно рестриктивно" ниво за овладяване на инфлацията.

"При определянето на темпа на бъдещите увеличения" Фед "ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие", добавиха от банката.

Председателят на Фед Джером Пауъл е изправен пред трудната задача да балансира между опасенията, че Фед действа твърде бързо.

"За Фед ще бъде предизвикателство да сигнализира за евентуална промяна в политиката, като същевременно съобщи за твърдия си ангажимент за понижаване на инфлацията", заяви Нанси Ванден Хаутен от „Оксфорд икономикс“ в анализ.

Тя отбеляза, че през последните седмици редица служители на Фед са предположили, че е време централната банка да обмисли забавяне на темпа на повишение.