Политика

Бюджет 2023: Министерството на финансите предвижда 6.6% дефицит

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Министерството на финансите предложи бюджет за 2023г. Прогнозата за средногодишната инфлация е 6,4%, нивото на безработица - 4,6%, а растежът на икономиката - 1,6 на сто. По-рано премиерът Гълъб Донев заяви, че проектът за бюджет ще бъде представен на народните представители, след като изберат председател.

Прогнозата е, че средногодишната инфлация за 2023 г.

„Ще бъде по-ниска в сравнение с инфлацията в момента“, коментира финансовият министър Росица Велкова.

Средногодишната инфлация според тези прогнози варира между 5,5 и 8% за 2023 като средната стойност е 7%. Нашите прогнози на Министерството на финансите са за 6,4%

Росица Велкова, служебен министър на финансите

По-рано през деня премиерът Гълъб Донев заяви, че навременното започване на бюджетната процедура и разумното отношение на народните представители към парите на държавата е от първостепенна важност.

Министър Велкова има готовност да представи детайлно на народните представители различните сценарии, по които работим. Изслушването на финансовия министър би било възможно едва когато бъде избран председател.

Гълъб Донев, служебен министър-председател

Вицепрезидентът Илияна Йотова също подчерта, че за да бъде приет бюджет, трябва да има избран председател на парламента.

Те заявиха готовност не един, а няколко проекта за бюджет да предложат на народните представители, за да бъде обсъдено най-добре как да се процедира напред, само че няма пред кого.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България

Финансовият министър коментира и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Мярката ще продължи или до изчерпването на заделения финансов ресурс, или докато от Европейската комисия не ни постановят да я прекратим. До тук може да се стигне, тъй като мярката е валидна само за автомобили с български регистрационни номера, а това се счита за дискриминация, допълни Росица Велкова.