Политика

Гълъб Донев: Бюджетната процедура е от първостепенно значение

От Euronews България Euronews България

Навременното започване на бюджетната процедура и разумното отношение на народните представители към парите на държавата е от първостепенна важност.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

Той посочи, че министърът на финансите Росица Велкова и екипът й имат готовност да запознаят детайлно народните представители с различните сценарии, по които се работи. Донев обаче подчерта, че за да има изслушване на финансовия министър първо трябва да бъде избран председател на 48-ото Народно събрание.

Българските граждани очакват да видят конкретни действия в НС по финализиране на работата по законопроектите, свързани с втория транш от парите от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост, каза Донев.

Основен приоритет на служебното правителство е подготовката на проектозаконите, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвили сме почти целия пакет със законопроекти, свързани с второто плащане. Днес предстои да разгледаме още два законопроекта, каза Донев.

За кратко време успяхме да извадим държавата от режима на пауза. Призивът ми е за работа и отговорност и към българските граждани, които не са представени в парламента, каза още Донев.