Икономика

Финансов експерт: Догодина ще видим дъното на пазарите, тогава е времето за агресивни инвестиции

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Ограничаването на доставките на природен газ от Русия създаде неравновесие в търсенето и предлагането, което доведе до изключително високи цени на природния газ преди няколко месеца. Сега заради топлото време и заради това, че вече има достатъчно газ, се получи така, че при пълни хранилища цените падат, потреблението си остава все още като за пролетно време и това в някаква степен създаде един парадокс – компаниите и държавите да имат много скъп природен газ, а в същото време да има все повече и повече газ на ниски цени.

Това коментира в ефира на Euronews PrimeTime финансовият експерт Цветослав Цачев.

По думите му природният газ в Европа се използва в голяма степен за генерация на електричество, докато в България ние нямаме този проблем.

„Това веднага се отразява в по-високи цени на тока в Европа, по-висока инфлация“, посочи Цачев и прогнозира, че на ниво ЕС инфлацията може би няма да се ускори, но ще остане доста висока, докато в България ще усетим намаление.

Следващата половин година ще видим високи нива на инфлацията, но не толкова колкото бяха през последните месеци. Лошото е, че това идва с все повече и повече осезаемо намаление на потреблението и икономическата активност и в много сектори тези високи разходи за електроенергия ще доведат до ограничаване на икономиката.

Финансовият анализатор прогнозира рецесия в Европа, „особено в Германия“.

За хората с дългове тенденцията за повишаване на лихвите със сигурност ще се усети, смята Цачев.

„За хората със спестявания търсенето на алтернатива на борбата с инфлацията не трябва да бъде приоритет, поради простата причина, че финансовите пазарите се движат надолу. Не е минала бурята, която виждаме от повишаването на лихвите – спадът на фондовите пазари примерно, така че не трябва да се бърза само и само да се спасяват парите от инфлация. Да се изчака и все още да се търси защитата на парите. Много по-добре е инфлацията да вземе 4-5 % на година, отколкото евентуално някакъв срив на пазарите, който да бъде 30-40%“, коментира финансовият експерт.

Смятам че през следващата година ще видим дъното на пазарите. Икономиката ще тръгне нагоре, но лихвите няма да бъдат свалени на нулеви нива, което означава, че всеки който има някакви пари и иска да ги инвестира, за да ги предпази от инфлацията – догодина ще бъде по-добрият вариант да бъде агресивен и да купува, когато на пазара има някаква паника и страх.

Цачев съветва да инвестираме там, където ни носи достатъчна възвращаемост, компенсираща нивата на инфлация.

„Ако купите имот, който носи много нисък доход, това не е добра инвестиция, защото инфлацията отново ще бъде по-висока, отколкото е възвращаемостта“, отбеляза той.

По думите му има много привлекателни активи в световни акции, които са спаднали много сериозно. „Само на Фейсбук акцията на Meta Platforms е паднала три пъти, но може би това не е дъното ѝ“, посочи Цачев и допълни, че в един момент ще има и много привлекателни пазари и акции в България.

Според финансовия анализатор големите компании и бизнесът в световен мащаб чувствително изостават в това да инвестират в добива и преработката на петрол и не успяват да компенсират търсенето. „Оттук идват големите проблеми на петрола“, смята Цачев.

Целия разговор вижте във видеото.