Икономика

Токът е най-евтиното отопление в Сърбия

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Тема, която интересува всички ни. На прага на зимата - как ще се отопляваме в студените месеци? Вижте как ще се топлят съседите ни на запад и колко ще им струва. Коментар на колегите ни от Euronews Serbia. 

Трудно е да бъдат изчислени точно цените за отопление, тъй като варират в различните части на Сърбия. Енергийният регулатор обаче излезе с определени приблизителни данни. Според тях електричеството е най-евтиният начин за отопление тази зима.

Ако отоплявате апартамент от 60 кв. м. с температура от 20 градуса, в продължение на 16 часа, отоплителния сезон от 118 дни ще ви струва 400 евро. Това се дължи на добре сключената сделка с Русия, поради която цената на газа не се покачва. Ако се отоплявате на газ, цената ще бъде около 450 евро. Абсолютно същата като тази на дървата.

Вторият най-евтин начин е чрез въглища - около 500 евро. Но вече не бихте могли да ги намерите на свободния пазар, тъй като правителството ги продаде за ядрени централи и производство на електричество. Обикновено неефикасното изпомпване на гореща вода по линии на дълги разстояния е около 600 евро, което накара и доста хора да се откажат.

Определено най-скъпият начин за отопление е чрез дървени пелети. Пазарът достигна връхни точки веднага щом войната започна и изстреля цените на пелетите на около 600 евро за тон, преди правителството да се намеси и да ограничи цената на 380 евро на тон. Тогава започна и дефицитът на тази стока. Така че 100 000 са домакинствата в Сърбия, които стремейки се да изберат пестеливо гориво за бъдещето, ще платят най-високата цена тази зима, при условие, че изобщо могат да намерят пелети.

Боян Бркич, Euronews Serbia за Euronews Bulgaria.