Общество

Авария спряла ВЕЦ "Цанков камък", няма опасност от недостиг на ток

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

ВЕЦ „Цанков камък“ е спряна поради авария и в момента се ремонтира. Това заяви на брифинг зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков в отговор на депутати от „Демократична България“, които обявиха, че министерството крие информация.

„От датата на встъпване на служебното правителство няма укрити аварии в електрическата система, производствените мощности, преносната система“, каза зам.-министърът.

„Ремонтът е авариен и работата е в ход. Изключените 75 мегавата по никакъв начин не влияе на енергийната система на България“, увери той.

По-рано днес от "Демократична България" алармираха, че „Цанков камък“ не работи от две седмици заради авария, а Министерството на енергетиката крие това.

Йордан Иванов уточни, че повредата е станала между 13 и 15 октомври и към днешна дата все още не е отстранена. Ставало дума за скъсване на парчета от савака (водната преграда – бел. ред.) на централата, които са минали през водопровода и са спрели турбината. Аварията от своя страна довела до затруднения и в работата на ВЕЦ „Тешел“ и „Девин“.

В отговор Божков обясни, че няма практика аварии от този тип да се обявяват, защото не представляват никаква опасност за енергийната система на страната. Той изрази надежда до 17 ноември ремонтът да е приключил и "Цанков камък" да заработи.