Политика

„Демократична България“ алармира за авария във ВЕЦ „Цанков камък“.

От Euronews България Euronews България
Yordan Ivanov Йордан Иванов (на преден план) и Владислав Панев от "Демократична България" алармираха за прикрита авария във ВЕЦ "Цанков камък". Снимка: БГНЕС

Водноелектрическата централа „Цанков камък“ не работи от две седмици заради авария, а Министерството на енергетиката крие това, обявиха в Народното събрание депутати от „Демократична България“.

Йордан Иванов уточни, че повредата е станала между 13 и 15 октомври и към днешна дата все още не е отстранена. Ставало дума за скъсване на парчета от савака (водната преграда – бел. ред.) на централата, които са минали през водопровода и са спрели турбината. Аварията от своя страна довела до затруднения и в работата на ВЕЦ „Тешел“ и „Девин“.

„Притеснени сме от факта, че Министерството на енергетиката крие тази информация. Защо аварията се прикрива като планов ремонт“, попита Йордан Иванов. Той разказа, че на всички служители във ВЕЦ-а било разпоредено да не издават информация по темата.

Владислав Панев съобщи, че износът на електроенергия е паднал наполовина поради това, че аварии са спрели шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ в края на октомври, а сега и ВЕЦ „Цанков камък“.

Малко след изявлението на депутатите от Министерството на енергетиката анонсираха предстоящ брифинг на зам.-министър Еленко Божков – вероятно за отговор на обвиненията. Той ще се проведе в 16.30 ч.