България

Петков: Езикът на Вазов ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
Tagarev 1920X1080.00 07 08 08.Still012 Стоп кадър на Euronews Bulgaria

"Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар - писмеността. Онова "А" и "Б", което днес ползват над 200 милиона души. Онази азбука, чрез която оставяме най-ярката следа в световната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи! Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи!". Това заяви по повод днешния празник министър-председателят Кирил и Методий в свое приветствие във фейсбук страницата на МС.

Днес Петков посрещна 24 май в училището, в което е учил - столичното 7 СУ "Св. Седмочисленици". "Бъдете горди! Бъдете смели! Борете се за мечтите си!", обърна се той към възпитаниците на училището, които го разпитаха за спомените и любимите му предмети.

"Беше ми много трудно по руски език. Той ми беше много труден с падежите. Спомням си, че когато идваха класни или тестове, не бях много доволен. И трябва да си призная, че един или два пъти съм бягал от час. Но това е най-лошото нещо", каза Петков.

Той се определи като добър ученик. По руски обаче имал двойка. "Повечето ми оценки бяха шестици. Имах обаче двойка и по физика в седми клас. Това беше интересно, защото в 12 клас исках да бъда физик. Когато получавате двойки, работете и не се отказвайте", призова той учениците. Премиерът каза още, че много е харесвал българския език и литературата. Похвали се и, че винаги е бил добър по математика, която "въпреки че изглежда като скучен предмет, всъщност дава много възможности".

"Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език... езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на "неразумните юроди", които боравят произволно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата", заяви той.

От Пловдив президентът посочи, че науката, вярата и просветата са пътят да се отървем от потисничеството и сиромашията. По думите на Радев ако попитаме българите кой е най-обичайният и чакан празник, единодушно всички ще посочат 24 май, а Пловдив е орисан да бъде сред първите. "Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете", допълни той.