Свят

Путин към Запада: Нека да спрем да бъдем врагове

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Владимир Путин даде знак, че не съжалява за изпращането на руските сили в Украйна за т.нар. "специална военна операция". На фона на засилената ядрена реторика руският президент коментира, че "няма смисъл" Русия да използва ядрени оръжия в конфликта. И допълни, че Москва е опитала да изгради отношения с държавите от НАТО, но е получила отрицателен отговор. 

 

Историческият период на непрекъснато господство на Запада е към края си, еднополюсният свят отива в миналото. Ние сме в исторически повратен момент. Предстои може би най-опасното, непредвидимо и важно десетилетие след края на Втората световна война. Западът не е в състояние сам да управлява човечеството, но отчаяно опитва да го направи. И повечето нации вече не искат да търпят.

Владимир Путин, президент на Русия

Освен това Путин обвини Запада, че предизвиква ядрено напрежение. И същевременно се обърна към западните държави с думите "нека да спрем да бъдем врагове". Руският държавен глава допълни, че директно е наредил на своя министър на отбраната, Сергей Шойгу, да предупреди свои западни колеги, че Украйна се готви да взриви т. нар. "мръсна бомба" на своя територия. Западът и Киев отхвърлиха тези твърдения.

Междувременно от Кремъл обвиниха Украйна в оттегляне от мирните преговори с Русия "по нареждане" на Съединените щати.