Европа

Путин удължи ограниченията върху търговията с "неприятелски държави" до края на 2023 г.

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският президент Владимир Путин удължава забраната за внос и износ на определени категории стоки и суровини до 2023 г. Така на практика той продължава наложените през март търговски ограничения, които Русия има с така наречените "неприятелски държави.

Руските мерки бяха наложени като реципрочна реакция на санкциите на Запада срещу Русия, които бяха наложени заради войната на Москва срещу Украйна.

Путин подписа документа за изменение на постановлението за специални икономически мерки в областта на външната търговия.

Документът внася промени в указ № 100 "За прилагане на специални икономически мерки в областта на външноикономическата дейност за гарантиране на сигурността на Руската федерация". Документът беше приет на 8 март тази година и според него правителството изготвя списък на стоки и суровини, чийто внос и износ е забранен или ограничен.

Освен това мартенският указ упълномощава кабинета на министрите да определи списъка на държавите, търговията с които ще бъде ограничена. В същото време вносът и износът на стоки, предназначени за лична употреба, не бяха забранени.

По силата на това постановление руското правителство спира износа на повече от 200 стоки и оборудване, които преди това са били внасяни в страната от чужбина. Списъкът включваше по-специално технологично, телекомуникационно и медицинско оборудване, превозни средства, селскостопански машини и електрическо оборудване.

Изключение беше направено за страните партньори от Евразийския икономически съюз, както и за Абхазия и Южна Осетия. Освен това кабинетът забрани износа на някои видове дървен материал за недружелюбни държави.