Икономика

По-евтино в Украйна: Стотици румънци пренебрегват войната и пазаруват в съседната страна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Стотици румънци пресичат границата с Украйна, за да си купят храна. В съседната страна, където от 8 месеца се води война, храната е поскъпнала, но все още е по-евтина, отколкото в Румъния. Дори хлябът е по-евтин. Тези, които живеят близо до границата с Украйна, винаги са ходили да пазаруват в съседната страна. Сега те се връщат към този навик.

 

Брашно, захар, олио, перилни препарати. Праховете за пране са по-евтини, отколкото в Румъния. Колко по-евтин е перилният препарат ли? Около десет леи.
Бях на гости на роднини и се върнах. Храната и горивото са с една лея по-евтини.
Отидох в Чернивци за няколко неща, които са малко по-евтини, отколкото в Румъния. Около 30-40% в сравнение с нас.
Те са доволни, ако някой отиде и си купи от тях един-два продукта, за да има с какво да живеят. Какво става с нас, не виждате ли? Един хляб 10-13 леи. И въпреки войната там, хлябът пак е по-евтин при тях.
Когато отиваме, правим списък за минималното. Малко захар, брашно, олио. Цената на захарта? Разликата е една лея на килограм. За олиото е същото. Ходим веднъж на всеки две седмици или месец, зависи. Когато бензинът свърши, ще се върнем.

В Чернивци няма бомбардировки. По тази причина този мъж отива на лечение при зъболекар в Украйна. В Румъния той не би могъл да си го позволи. Вече е на четвъртото си посещение в зъболекарския кабинет в Украйна.

 

Тук, в Румъния, зъболекарят поиска 2500-3000 евро, за да лекува зъбите ми. А украинският зъболекар поиска хиляда евро. Осъзнавате ли го?

През октомври средно по 3 000 души са влизали в Румъния всеки ден през този граничен контролно-пропускателен пункт, Сирет. Няколкостотин от тях са румънци. Въпреки че от другата страна на границата се води война, някои от тях отиват да пазаруват в Украйна, особено за храна.

Кармен Чокан, Euronews Румъния.