Икономика

Съветът на ЕС отново не прие решения за високите цени на енергията

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съветът на ЕС отново не прие решения, свързани с овладяването на високите цени на енергията, стана ясно след края на извънредната среща на върха на Съвета на министрите за енергетиката в Люксембург. Предвижда се следващото извънредно заседание да бъде свикано на 24 ноември, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя отбеляза, че държавите от ЕС проявяват силен интерес към възможността за общи европейски доставки на газ. Ако през ноември страните утвърдят решение да доставят газ заедно, мярката ще влезе в сила от следващия отоплителен сезон, поясни еврокомисарят.

Една от мерките, които ще можем да обсъдим в края на ноември, ще бъде отделянето на цената на газа от цената на електроенергията", съобщи чешкият министър.

 

Министрите постигнаха съгласие, че трябва да се съсредоточим върху съвместните покупки на газ. Това е нещо, което вече обсъждаме от известно време, и трябва да започнем да купуваме газ от надеждни партньори по целия свят веднага след предстоящия отоплителен сезон.

Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия

До края на март се предвижда да бъдат изготвени показатели за определянето на разумни пазарни цени на газа. Продължава подготовката за въвеждане на гъвкав ценови таван при търговията с газ.

 

Министрите широко подкрепиха въвеждането на динамичен ценови таван за електроенергията и газа, който ще ограничи прекомерните скокове на цените, в случай на пазарна паника. Проведохме също дискусия относно тавана на цените на природния газ. Тук, както можете да си представите, имаме доста различни виждания за механизма.

Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия

Миналата седмица Комисията представи третия пакет от спешни мерки за намаляване на високите цени на енергията.

Унищожаването на 30% от украинската енергийна система страда и съседна Молдова, която е внасяла украински ток. Властите в Кишинев са били уведомени, че доставките от "Газпром" ще бъдат ограничени допълнително.