Свят

Столтенберг: Реториката на Путин е безразсъдна и безотговорна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ядрената реторика на руския президент Владимир Путин е опасна и трябва да спре. За това предупреди Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО. Той заяви, че Русия лъже като приписва на Украйна, че се готви да използва така наречената радиоактивна мръсна бомба на собствената си територия.

Генералният секретар на НАТО нарече ядрената реторика на руския президент Владимир Путин "опасна, безразсъдна и безотговорна". Йенс Столтенберг заяви това по време на посещение на американския самолетоносач „Джордж Буш“

Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че корабът участва в учение на Алианса в Адриатическо море.

Сега Русия лъжливо твърди, че Украйна се готви да използва радиоактивна, така наречената „мръсна бомба“ на нейна територия. Ние отхвърляме това явно невярно твърдение. Съюзниците от НАТО отхвърлят това откровено невярно твърдение. Русия често обвинява другите в това, което сама възнамерява да направи. Виждали сме го и преди - от Сирия до Украйна. Русия не бива да използва фалшиви претексти за по-нататъшна ескалация. Светът ни наблюдава отблизо.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Ръководителят на НАТО подкрепи международните санкции срещу Техеран и осъди подкрепата на Иран за руските военни действия в Украйна.

През последните дни станахме свидетели на това как Иран оказва подкрепа за военните усилия на Русия. Това е неприемливо. Никоя страна не бива да помага на агресор в незаконна война. Затова приветствам факта, че съюзниците, включително Европейският съюз, налагат строги санкции на Техеран.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Изявленията на Йенс Столтенберг дойдоха в същия ден, в който украинският оператор на ядрена енергия заяви, че руски сили извършват тайна работа по най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

„Енергоатом“, който управлява четири атомни електроцентрали в Украйна, съобщи, че миналата седмица руските сили са извършвали строителни работи в окупираната атомна електроцентрала в Запорожие.

Украинската страна предполага, че руснаците подготвят "терористичен акт с използване на ядрени материали и радиоактивни отпадъци", съхранявани в централата.