Европа

Журналист: Русия използва класически подход за повишаване на напрежението

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Обвиненията на Русия, че Украйна ще използва "мръсна бомба", са класически подход за повишаване на напрежението. Той се прилага, когато се увеличат пораженията на фронта, а целта е сплашване на населението. Това коментира за Euronews Bulgaria журналистът Петър Карабоев.

 

Това е класически подход в случай на конфликт, за ескалиране на напрежението – т. нар. вертикално ескалиране. Когато хоризонтално не успявате на фронтовете да постигнете нещо значително или поне да „замразите“ фронтовете и да накарате противника да спре, почвате да вдигате залозите.

„Започвате да говорите за употребата на ядрено оръжие, както направи президентът Владимир Путин още в самото начало, обявявате територията, в която воювате, за ваша собствена територия от държавата, тоест вече няма път назад. Длъжен сте по Конституция и купища закони да се сражавате там, от гледна точка на руснаците“, посочва журналистът.

„И освен това, обявявате, че някой ще пусне „мръсна бомба“- тактически тя няма никаква полза. Да, дори да приемем, че има такава, може да замърси някаква територия, но какво ще ви донесе за войната? Нищо, но карате хората масово да се притесняваме, да говорим за ядрено оръжие, за „мръсни бомби“, докато реалността е съвсем различна – там става дума за агресивна война и заграбване на чужда територия“, разсъждава Карабоев.

Цялото интервю вижте във видеото.