Европа

Руски сержант получи доживотен затвор за убит украинец

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
Russia Ukraine War Снимка: AP

Първият съдебен процес за военни престъпления, извършени по време на войната в Украйна, завърши с присъда - доживотен затвор за руския сержант Вадим Шишимарин.  21-годишният танкист беше обвинен, че на 28 февруари, няколко дни след началото на руската инвазия, в село в Сумска област, е застрелял в главата 62-годишен невъоръжен цивилен. 

Сергей Агафонов съдия Въз основа на гореизложеното съдът постанови, че Вадим Евгеневич Шишимарин, роден на 17 октомври 2000 г., е признат за виновен в извършване на престъпление по алинея 2 от член 438 от Наказателния кодекс на Украйна и му отсъжда наказание доживотен затвор. По-рано плененият руски войник се призна за виновен, но обясни, че е изпълнявал заповед.   Според прокурорите, сержантът е командвал подразделение на танкова дивизия, когато тяхна колона е била атакувана.

Той и други четирима руски военни откраднали кола и докато пътували, забелязали 62-годишен мъж с велосипед. Изплашили се, че той може да издаде тяхното местонахождение, а сержантът получил заповед да застреля мъжа. Осъденият, произвел няколко изстрела в главата му, поиска прошка от вдовицата на убития.  

Според разказа на самия Шишимарин, когато чул заповедта на началника си, той се поколебал и не стрелял. След това към него се приближил друг войник ("неизвестен"), който започнал да му крещи и да го притиска да стреля, защото в противен случай ще бъдат в опасност.

"Не исках да го убивам. Стрелях, за да се махне от мен", казва Шишимарин пред съда.

В краткото си последно изявление той се извинява на вдовицата на Шелипов.

"Искрено се разкайвам за това, което направих. По това време бях нервен, водеха се боеве и не исках да убивам, но се случи... Впоследствие разбрах, че е по-добре да се предам", казва той.

Вдовицата Катерина Шелипова заявява пред съда, че иска Шишмарин да бъде осъден на доживотен затвор, но не би възразила и срещу размяната му с украински военнослужещи от "Азовстал".

Шишимарин е родом от Уст-Илимск, Иркутска област. Служи като командир на отделение в 4-та танкова дивизия "Кантемиров" в Московска област.

Руското министерство на отбраната не е коментирало ситуацията с Шишимарин, като се мотивира с липсата на информация.