Euronews Primetime

Ивайло Илиев, политолог: Президентът да не повтаря грешката от последния парламент

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Нека да призовем президентът да не повтори грешката от предишния парламент, когато опитът за съставяне на правителство с третия мандат практически бе похабена чрез усилията на Румен Радев, който успя да проведе консултации в доста кратки срокове, които не дадоха резултат.

Това заяви в ефира на Euronews PrimeTime политологът Ивайло Илиев. Според него държавният глава не би следвало да бърза с връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство.

„Надявам се президентът да действа по-разумно и държавнически този път“, посочи Илиев.

По думите му формацията на Стефан Янев „Български възход“ има шансове за реализиране на антрикризисен кабинет с третия мандат.

Според Илиев не може да се говори за нова коалиция с избора на председателя на парламента в лицето на Вежди Рашидов, защото той това е бил единственият възможен вариант.

„Това е просто едно тематично мнозинство, такова ще видим и съвсем скоро по въпроса за предоставянето на военна техника за Украйна и евентуално връщане на хартиените бюлетини“, категоричен е политологът.

„Нашата политическа култура, която не е консенсусна, не предполага правителство на малцинството“, коментира Илиев.

Той посочи още, че сцените от парламента по избора на председател миналата седмица оставят впечатление за нагласи за кратковременност.

Според политолога предложената от контактната група на бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси е в правилната посока, но въпросът е какво би следвало от евентуалното ѝ гласуване в парламента.

Вижте целия разговор във видеото.