Политика

Атанас Зафиров: От БСП сме за бюджет с висок дефицит

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ние сме за бюджета с по-висок бюджетен дефицит, който би позволил държавата да изпълни социалните си функции, както и да продължи подкрепата за българския бизнес и икономика.

Това заяви в студиото на PrimeTime зам.-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Зафиров.

По думите на депутата от левицата е недопустимо Министерството на финансите да не внася проектобюджет за 2023 г.

Изслушването на финансовия министър беше по искане на БСП и ние с изненада научаваме, че финансовото министерство няма да внася бюджет, въпреки че са разработени три варианта, последния от които е най-неприемлив – да продължи действието на стария бюджет, който не отговаря на условията в момента с оглед на инфлацията и което означава, че част от социалните плащания няма да могат да бъдат индексирани по никакъв начин.

Зафиров уточни, че след внасянето на проектобюджет от МФ е възможно в парламента да бъдат направени корекции, като БСП ще вземе активно участие.

Той уточни, че след внасянето на проектобюджет от МФ е възможно в парламента да бъдат направени корекции, като БСП ще вземе активно участие.

„Ние държим всички наши предложения, най-вече в социалната област, да намерят място и в новия бюджет на страната“, подчерта депутатът.

 

Няма нищо страшно и драматично в тези дефицити. Колегите направиха един анализ на дефицитите в икономиките на ЕС и почти никоя от тях не отговаря на изискването за 3%. Никой не е казал, че трябва да влизаме в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

Зафиров коментира още, че от БСП инициират изслушване на ръководството на БНБ във връзка с доклад с оценката на готовността на България за присъединяване към Еврозоната.

От БСП продължаваме да твърдим, че трябва да въведем еврото тогава, когато имаме готовност и когато е ясно, че такъв ход няма да удари по българската икономика и джоба на българските граждани.

Според депутата от левицата най-общата дефиниция на енергийна бедност човек, който когато си плати битовите разходи за енергоносителите, изпада под официалната линия на бедност.

„Трябва ясна дефиниция и съответно гражданите, които попадат в тази категория, да получат съответните компенсации“, добави Зафиров.

Вежди Рашидов едва ли е най-добрият възможен председател на Народното събрание, но беше единственият възможен.

По думите на Зафиров безспорно най-добрият кандидат за поста председател на Народното събрание е бил Кристиан Вигенин.

„Подходихме отговорно и държавнически. Категорично г-н Рашидов го избираме не в качеството му на народен представител на ГЕРБ, а като най-възрастен“, добави той.

Депутатът от левицата посочи, че БСП поддържа смесен модел на гласуване – с хартиена бюлетина и машини.

Зафиров отбеляза още, че ако от БСП получат покана от „Продължаваме промяната“ за участие в бъдещ кабинет, ще се отзоват и ще продължат да защитават своите идейни и политически позиции.

Целия разговор вижте във видеото.