Euronews Сега

Служебният кабинет се отказа да внася бюджет, чака редовно правителство

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Служебното правителство няма да внася свой проект за бюджет и ще очаква съставянето на редовен кабинет. Ако парламентът не успее да излъчи такъв, се предлага настоящият да продължи действието си и през 2023 г.

Това обяви служебният министър на финансите Росица Велкова в парламента. На първото си работно заседание депутатите я извикаха на изслушване на държавните финанси.

Само преди седмица служебният министър-председател Гълъб Донев обяви, че се подготвя проект за бюджет ‘2023, който „народните представители да разгледат, обсъдят и приемат“. 

Сега обаче Велкова съобщи, че въпреки тази готовност, при липса на редовно правителство служебното ще внесе в парламента удължаващ закон, с който мерките и разчетите от настоящия бюджет ще останат в сила до изработването и приемането на нов.  Тя напомни, че подобно удължаване вече бе правено от началото на тази година.

„Да, предвиждаме да внесем т. нар. удължителен закон. Служебен кабинет не би следвало да прави бюджетна политика, тъй като няма мнозинство, не е избран и не е подкрепян от партия или коалиция“, обясни Велкова.

„Това означава, че служебният кабинет не може да измисли нищо по-добро от това, което вече съществува. Че няма да има допълнителни помощи, няма да има увеличение на минималната работна заплата, подкрепа за нуждаещите се“, разкритикува решението лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Бившият премиер Кирил Петков пък заподозря служебния кабинет, че нарочно залага занижен икономически растеж, за да може в края на годината да се харчи за капиталови разходи и за „наши строителни фирми“.