Европа

Сапьори унищожават невзривени боеприпаси край Харков

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Aptopix Russia Ukraine War 22118720846867 (1) Войната в Украйна. Снимка: AP

В най-добрия случай на Украйна ще са необходими от пет до седем години, за да открие и неутрализира мините и невзривените боеприпаси, останали след боевете. Тази оценка дава Министерството на вътрешните работи на страната. Сапьорите ще трябва да изследват площ от около 300 000 кв. километра. Работата по разминирането вече се извършваактивно; съобщава се, че досега тук са неутрализирани повече от 114 хиляди различни взривни устройства, включително близо до къщи на цивилни.

 

Реших, че мога да рискувам, да дойда тук и да възстановя някои неща у дома. Дойдох преди два дни. Не обръщаме внимание на звука от обстрелите, боже мой. Всичко е ясно - ракетни системи "Град"... Вече знам какво е 122-и калибър, какво е 152-и ... А калибър 155 току-що се появи.

Анатоли, пенсионер

Сега трябва да бъдем по малко и психолози. Трябва да успокоим някого, хората имат нужда от помощ. Дайте на човек да пие вода и той ще се успокои. Някои хора имат нужда само да поговорят с някого.

Антон, сапьор

Откритите от сапьорския екип боеприпаси се изнасят в отдалечени райони и се унищожават на безопасни места. Според украинското министерство на вътрешните работи, в страната действат и чуждестранни специалисти, които оказват съдействие при разминирането.