Европа

Украйна изключва прекратяване на огъня и отстъпване на територии

От Георги Колев Георги Колев Редактор
APTOPIX Russia Ukraine War 22118720846867 Снимка: АР

Украйна изключи договаряне на прекратяване на огъня с Русия. Киев няма да приеме никаква сделка с Москва, която да включва отстъпване на територии, заявиха украинските власти. И двете страни в конфликта признават, че мирните преговори са в застой, а всяка от тях обвинява другата за това. Руските сили са убили още цивилни в Донецка област, която е под руски контрол.

Войната в Украйна навлиза в третата си, решаваща фаза, съобщиха от админстрацията на президента Володимир Зеленски. Той поиска още санкции срещу Русия. В разговор с италианския премиер Марио Драги, той е подчертал важността на налагането на още рестрикции срещу Москва и деблокирането на украински пристанища. Зеленски е благодарил на Драги за "безусловната му подкрепа" за кандидатурата на Киев за член на Европейския съюз.

Разговорът се е провел по инициатива на Драги, уточни украинският президент.

Един от преговарящите с руската страна Михайло Подоляк заяви, че Украйна няма да приеме никаква сделка с Москва, която да включва отстъпване на територии. Руските сили трябва да напуснат страната и само след това подновяването на мирния процес ще стане възможно, каза съветникът.

Ситуацията в Донбас остава тежка, а руската армия продължава с атаките.

 

Ситуацията в Донбас е изключително трудна. Както и през предходните дни, руската армия се опитва да атакува Славянск и Северодонецк. Въоръжените сили на Украйна всеки ден възпират това настъпление, а нашите защитници отблъскват тези планове на Русия, като ги нарушават. И това е конкретен принос за наближаването на заветния ден, който всички очакваме и за който се борим – Деня на победата.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Нови окопи, бетонни блокове, чували с пясък и многобройни контролно-пропускателни пунктове има навсякъде около Харков, който отблъсна руските атаки срещу втория по големина град в Украйна и се готви да се защитава срещу следващи.
Володимир Зеленски заяви също, че колосалните военните разходи на Русия няма да й помогнат и населението в руските региони смята т.н. специална операция за причина за упадъка. 
Руската армия обяви, че последните украински защитници на стратегическия град Мариупол, които седмици наред се укриваха в огромния стоманодобивния завод "Азовстал", са се предали. Лидерът на сепаратистите в Донецка област Денис Пушилин заяви, че сред предалите се в плен бойци от завода "Азовстал" има и чуждестранни граждани.
Русия ще проучи възможността за размяна на пленени бойци от украинския полк "Азов" за Виктор Медведчук, близък сътрудник на Владимир Путин, заяви депутатът и преговарящ за Русия Леонид Слуцки.