Европа

Украйна нареди на последните защитници на "Азовстал" да се предадат

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ukraine Azovstal 21069543577806 Снимка: АР

Украинското военно командване е наредило да бъде прекратена съпротивата в завод "Азовстал" в Мариупол. С това се прекратява отбраната на стоманодобивния комплекс. 

"Азовстал" бе последното гнездо на украинската съпротива срещу руските сили в Мариупол – стратегически пристанищен град на Азовско море, който бе подложен на масирани бомбардировки и обстрел. Сега изглежда, че най-после градът пада под руски контрол. 

 

Слава на Украйна. 86 дни на защита на Мариупол. Военното командване разпореди да се запазят живота и здравето на войниците от гарнизона и спиране на отбраната на града. Въпреки тежките сражения, кръговата отбрана и липсата на доставки, ние постоянно наблягахме на трите най-важни условия – цивилните, ранените и загиналите. В резултат на това цивилните бяха евакуирани, тежко ранените получиха необходимата помощ и бяха евакуирани с по-нататъшен обмен и прехвърляне на територия, контролирана от Украйна. Що се отнася до загиналите герои, процесът продължава, но се надявам, че техните семейства и цяла Украйна ще успеят да ги погребат с почести в близко бъдеще.

Денис Прокопенко, командващ отбранителния батаньон на "Азовстал" 

Министерството на отбраната на Русия публикува кадри от излизането на последните украински войници от завода „Азовстал“ в Мариупол. На кадрите се виждат руски военни, които проверяват личните вещи на предалите се в плен бойци. От 16 май досега в плен са се предали 2439 украински бойци от батальона „Азов“ и военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, които бяха блокирани на територията на завода от 21 април. „Азовстал“ беше последното място, което украинската страна удържаше в Мариупол. Боевете за града продължиха почти два месеца. Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските бойци от „Азовстал“ имат пълното право „да излязат и да спасят живота си“, както и че са получили указание за това от командването на въоръжените сили на Украйна. 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че 1908 украински бойци са се предали в металургичния завод. Москва планира да изправи някои от тях пред съд, смятайки ги за неонацисти, извършили военни престъпления.