Европа

Доброволци от Беларус се бият за Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Беларуси Кадър: АР

Военни служители от Беларус се включиха в защитата на Украйна срещу руската инвазия. Те участват като доброволци в отряди, сформирани от чужденци, които помагат на украинските сили да защитават страната си от чуждото нашествие. Така се надяват, че един ден ще променят и ситуацията в собствената си страна Беларус, предава АП.
Беларуски военни са сред тези, които са се отзовали на призива на украинския президент Володимир Зеленски чуждестранните бойци да отидат в Украйна и да се присъединят към Международния легион за териториална отбрана на Украйна.
За беларусите, които смятат украинците за братски народ, залогът е особено голям. Руските войски използваха беларуска територия, за да нахлуят в Украйна в началото на войната, а президентът на Беларус Александър Лукашенко публично застана зад дългогодишния си съюзник, руския президент Владимир Путин, определяйки го като свой "голям брат".
От своя страна Русия вложи милиарди долари в укрепването на държавната икономика на Лукашенко в съветски стил с евтина енергия и заеми.
Отслабването на Путин, според беларуските доброволци, ще отслаби и Лукашенко, който е на власт от 1994 г., и ще създаде възможност за сваляне на авторитарното му правителство и въвеждане на демократични промени в страната с близо 10 млн. души население, смятат доброволците.
50-годишният бизнесмен Вадим, който е управлявал ресторанти в Минск преди войната, е един от тях.

 

Когато войната в Украйна евентуално приключи, нашата война просто ще започне. Невъзможно е да освободим страната, без да изгоним фашистките войски на руския президент Путин от Украйна.

Вадим Прокопиев, ръководител на беларуското подразделение "Пахония"

Прокопиев оглавява подразделение, наречено "Пахония", което през последните дни обучава новобранци. Те събират опит и от полски бивш полицай, който сега е частен инструктор по стрелба. Прокопиев иска хората му да придобият важен боен опит и се надява, че един ден ще се отвори възможност за демократични промени в Беларус.

 

Целият този батальон е от хора, които, подобно на Вадим, са уморени от президента на Беларус Александър Лукашенко. Те мразят Русия заради нейната намеса и виждат в Украйна свои братя и казват. Вижте, ако помогнем на Украйна и победим руснаците, ще научим собствения си народ, че може да се съпротивлява.

Матю Паркър, бивш член на американската армия

За много от беларусите тяхната база е Полша - страна по източния фланг на НАТО, която граничи с Беларус и Украйна и която се превърна в убежище за продемократичните беларуски дисиденти, преди да стане убежище за бежанците от войната в Украйна.

Някои от бойците вече са в Полша, а други само преминават за кратко през нея по пътя си към Украйна.

 

Учихме тактики, използване на оръжия по време на нападение и защита. Като цяло започнахме от самото начало, т.е. учехме тези хора на основите на стрелбата. Тоест как да държат оръжие, да презареждат, да сменят пълнители, да работят заедно в екип, и да реагират на нападение или засада.

Дариуш Томишек, полски военен инструктор

Това ще изисква бойци като него да бъдат подготвени, а членовете на силите за сигурност в Беларус да се обърнат срещу Лукашенко.

Масовите улични протести срещу изборите през 2020 г., които се смятат за фалшифицирани, бяха посрещнати с брутално потушаване, което доведе до убеждението, че там не може да се очаква "нежна революция".