Европа

Президентът на Полша с реч в украинската рада, Русия изстреля ракети

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Дуда Анджей Дуда говори пред украинския парламент. Снимка: Канцелария на полския президент

Полският президент Анджей Дуда стана първият чуждестранен лидер, говорил пред украинския парламент, от началото на руската инвазия в тази страна на 24 февруари.

Това предадоха световните агенции.
По време на речите на Дуда и Зеленски срещу Киев бяха изстреляни руски ракети. Депутатите са евакуирани в бомбоубежището, обявена е въздушна тревога, написа в профила си в „Туитър“ депутатът от Върховната Рада на Украйна Роман Хришчук.

 

 

"Никой не може да наруши полско-украинското единство", подчерта Дуда пред Върховната рада. Украинските депутати станаха прави, за да аплодират президента на съседната страна, приютила най-много бежанци от Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски също присъстваше на речта във Върховната рада.
Дуда предложи украинската страна да сключи нов договор за добросъседство.

Дълбоко съм убеден, че е време да се сключи нов договор за добросъседство, който ще вземе предвид това, което изградихме в нашите отношения, поне през последните месеци.

Анджей Дуда, президент на Полша

Освен това, според Дуда, настоящата ситуация в Украйна е показала, че мрежата от пътища, железопътни линии и други видове транспортни връзки между Украйна и Полша не работят достатъчно добре.

Според президента "полско-украинската граница трябва да обединява, а не да разделя". Дуда смята, че "знак за добри двустранни отношения трябва да бъде бърза железопътна връзка между Киев и Варшава".

Ще го изградим заедно“, заключи полският лидер. 

Това е второто посещение на Анджей Дуда в Украйна от началото на войната, отбелязва ДПА. То не бе обявено предварително.
Полша е приютила близо 3,5 милиона от общо около 6,5-те милиона бежанци от Украйна.