Европа

Енергиен експерт: Няма да има енергийна криза, Европа си напълни газохранилищата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Русия нищо не спира. ЕС спря да купува от Русия. От над 45% зависимост от руския газ Европа падна до 7%. Затова Путин започна да говори за измислени хъбове в Турция, която и без Русия е основен разпределителен център, получавайки газ и от Азербайджан, и от Иран и притежавайки регазификационни терминали за над 25 млрд. Подозирам, че до края на годината газовите доставки на Русия в Европа ще паднат до 0%.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ енергийният експерт Красимир Манов. По неговите думи не ни очаква тежка зима в енергийната сфера.

„Няма да бъде тежка зимата. Това, което казва енергийният министър е, че има газ само за ноември месец, за декември тепърва трябва да се провежда търг. Причината да не са застрашени доставките на газ е това, че ЕС си научи урока и там се взеха правилните и адекватни мерки и решения“, посочи експертът и подчерта, че служебно правителство нямат никакви заслуги за понижението на цените на природния газ у нас.

Той отбеляза, че цените на природния газ в Европа са спаднали със 70% от 26 август насам, когато е бил пикът – от 350 лв./MWh до 280 лв./MWh.

„Газпром“ трябва да се забрави като доставчик. Оттам нищо няма да получим, докато трае войната. Служебното правителство се беше вторачило в „Газпром“, докато накрая сами видяха, че оттам нищо няма да излезе.

Енергийният експерт прогнозира възможно леко повишение на цените на енергийните източници в края на годината.

„По принцип би трябвало да има някакво повишение леко, защото този природен газ, който е нагнетен в хранилището, е купуван на висока цена. Но не мисля, че ще е някакво драстично повишение. Всичко зависи от пазара. Рискът е най-голямата компонента в образуването на цената на една стока, а когато има война, рискът е най-висок“, коментира Манов.

Европа толкова добре се подготви за зимата – напълни си хранилищата, нови газопроводи се отвориха, включително от Франция за Германия се пусна един стар газопровод, който може да работи и да доставя огромни количества. Нови находища се намират, нови договори се отварят.

По отношение на шистовия газ, Манов посочи, че България има огромни запаси, но с мораториума, който беше наложен пред години, са блокирани всякакви проучвания.

Енергийният експерт коментира, че решението на ОПЕК+ за намаляване на добива на петрол е опит на Путин да задържи цените на петрола високи, след като това не се е получило с природния газ.

„Тъй като видя, че с природния газ шантажът му приключи, сега се опитва да задържи цените на петрола около 80-90 долара за барел, оказвайки някакъв натиск на саудитите. Намалението ще бъде реално с около 1 млн. барела на ден. Финансовите ресурси на Русия са на нула, а война без пари не се води“, подчерта той.

Манов съобщи още, че е получавал „предложения“ от „могъща и голяма фирма от Русия“ да спре да говори за зависимостите на България в енергийната сфера.

Целия разговор вижте във видеото.