Ексклузивно

Разследване на Euronews Bulgaria: Отхвърляме оферта за евтин газ от Нигерия заради съмнения в компанията

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

В резултат на войната в Украйна и действията на Русия, и в частност тези на „Газпром“, Европа изпадна в тежка енергийна криза. Без предупреждение руската газова компания прекрати доставките на природен газ в редица държави-членки на Европейския съюз. Това принуди страните от блока трескаво да започнат да търсят алтернативи на руския газ от всякакви възможни доставчици. И така, сред неочакван потенциален заместник на Руската федерация се оказа Африка заради огромните залежи на природни ресурси на континента. И състезанието за тях започна с пълна сила.

 

Африка разполага със сериозни залежи на суров петрол и природен газ. Основният проблем обаче е, че те си стоят в земята и не се експлоатират. Африка все още не разполага с нужните инвестиции и необходимата инфраструктура, за да започне да добива на 100% природните ресурси, с които разполага. Вземете Нигерия за пример. Нигерия седи върху 10-тото най-голямо находище на природен газ в света. И въпреки това е само 16-тия най-голям износител на синьо гориво в световен мащаб. Нигерия е най-големият производител и износител на природен газ в Африка. Голяма част от нейният природен газ отива към Европа – в държави като Италия и Португалия. И това е така, защото Нигерия има нужната инфраструктура – има терминалите за втечняване на природен газ, разполага с много пристанища, както и газопроводи

Реймънд Кото, журналист от Аfricanews

И, оказва се, един принц от кралската фамилия Бенин именно в Нигерия, е искал да изнася газ към България.

Принц Стенли идва в България след ключовата дата 27 април 2022. Тя ще бъде запомнена като денят, в който „Газпром“ спря доставките на синьо гориво за България. Страната ни бе една от първите държави, на които Кремъл реши да спре кранчето. Това наложи кабинетът „Петков“ спешно да започне да търси количества природен газ от всички възможни доставчици въпреки високите му борсови цени. Малко хора знаят обаче, че България също е имала оферта за внос на енергийни ресурси от Африка. Тя идва от нигерийският принц Стенли Икпонмуомба от кралската фамилия Бенин. Нигерийският принц пък бил насочен към България от Явор Дянков – станал известен като учителят по карате на бившия премиер Кирил Петков.

 

На 19 април аз помолих принц Стенли от Нигерия, който го познавам чрез неговия баща, да доставя газ за България като независим от „Газпром“ доставчик. Той се занимава с доставки на газ за Европа от 8 години.

Явор Дянков

Офертата на нигерийския принц изглежда твърде апетитна и включва подписването на едногодишен договор за доставка на втечнен природен газ за България. По силата на този договор България може да получава в продължение на 12 месеца по 1 кораб на месец – всеки от тях натоварен със 75 000 метрични тона втечнен природен газ. За 12 месеца България би следвало да получи 900 000 метрични тона втечнен природен газ. Или около 1/3 от годишното потребление на страната ни за година.

Месец и половината след изпращането на офертата председателят на борда на директорите на обществения доставчик "Булгаргаз" изпраща официална покана към принц Стенли за среща в сградата на дружеството.

„Булгаргаз“ се свърза с мен и моята компания, за да обсъдим възможностите за доставка на нигерийски втечнен природен газ за България. Разговаряхме дълго, срещнах се с тогавашния изпълнителен директор, както и другия директор, който отговаряше за доставките на газ – госпожа Христова.

Принц Стенли Икпонмуомба

На нея присъстваха Людмил Йоцов като тогавашния изпълнителен директор на Булгаргаз, госпожа Паолина Христова, която тогава беше директор на дирекция „Търговия с природен газ“, аз от името на премиера Петков, Илия Милушев от името на президента, както и принц Стенли“, разказа Явор Дянков.

По време на срещата се съгласихме за някои промени в договора, който аз предлагах. Ставаше дума за 7 конкретни точки. Тези точки бяха записани от госпожа Паолина Христова, която през цялото време си водеше записки и в общи линии записваше всичко, което бе казано. Всички присъстващи се съгласихме за тези 7 точки – както представителите на правителството, така и ръководството на „Булгаргаз“. От „Булгаргаз“ ми обещаха, че ще ми изпратят промените в договора, за да можем да ги нанесем и да се подпише възможно най-бързо. Разбрахме се първият кораб с втечнен природен газ да дойде през октомври месец тази година. Единственият проблем беше къде точно ще бъдат разтоварени тези кораби и втечненият природен газ ще се регазифицира. Аз предложих решение и на този проблем – тъй като към онзи момент доставях втечнен газ до Гърция, имах клиент там, който разполагаше с ферма за резервоари за газ. Той можеше да поеме доставените количества и след това да ги препродаде на уговорената цена на Булгаргаз“, спомня си приц Стенли. .

По думите му развитие по сделката след преговорите не е имало.

 

Аз останах с впечатлението, че всичко е точно. Но впоследствие разбрах, че нещата не са съвсем така.

Принц Стенли Икпонмуомба

Екипът ни се опита да се свърже с всички участници в срещите. Бившият шеф на “Булгаргаз” – Людмил Йоцов, не пожела да разговаря с нас, да отговори на обажданията и на съобщенията ни. Връзка с Паолина Христова също не успяхме да осъществим. Успяхме обаче да разговаряме председателя на борда на директорите Иван Топчийски, който потвърди, че именно той е подписал поканата към принц Стенли. Според него, още по време на срещата е имало забележки към компанията на нигерийския принц и по офертата му, а до формално съгласие въобще не се е стигало. Правният отдел на „Булгаргаз“ излиза с официално становище, че компанията на нигерийскя принц - Ruslana Integrated, не е надежден партньор. А финансите, договорите и търговските отношения на фирмата изглеждали съмнителни, за да се сключи договор, обясниха някои от участниците в сделката неофициално. Официален отказ от страна на „Булгаргаз“ обаче така и не е бил изпратен.

 

Отдавна съм в този бизнес. Работя с една от най-големите компании в света – казва се „Моса Енерджи“, която е позиционирана в щата Тексас. Ние сме търговски партньори, вземаме природен газ от Нигерия и го доставяме към трети страни... Този бизнес специфичен – както се казва в една известна поговорка – парите обичат тишината.

Принц Стенли Икпонмуомба

Проверихме компанията, с която принцът твърди, че работят – регистрираната в Тексас – САЩ – Mosa Energy Group International. Първият резултат, който е излиза, е профилът на компанията в сайта Trade India. От информацията там разбираме, че Mosa се занимава с дистрибуция на венецуелски суров петрол. Има информация къде е регистрирана компанията, както и контактно лице на име Осархимен Овиаве. Следващият резултат е сайтът на американската компания MOSA, която се занимава с производството на генераторни агрегати, заваръчни машини с двигател и осветителни кули. Връщайки се към сайта на нигерийската фирма Ruslana Integrated виждаме, че компанията е е посочила, че работи по няколко мащабни енергийни проекти, които обаче все още са в процес на изграждане.

Офертата на нигерийския принц изтече на 1-и септември. Не е приета заради съмнения в надеждността на компанията. Африка обаче все повече се очертава като следващият голям енергиен доставчик за Европа.

 

Немалко европейски лидери се опитват да си уредят сделка за енергийни доставки с африканските нации. Италия е особено активна в това отношение. Наскоро Рим подписа договор с Алжир за допълнителни доставки на природен газ за сумата от 1.4 милиарда евро на година. Само след няколко години Алжир ще започне да доставя 20 милиарда кубически метра синьо гориво на година за Италия. Италианците отидоха и в Конго, и Ангола, за да се опитат да си осигурят дори още количества природен газ. Френският президент Макрон също работи активно в тази посока. През юни месец тази година той посети Камерун и Гвинея Бисау, за да договаря доставки за Франция. Германският канцлер Олаф Шолц пък се среща с президента на Сенегал Маки Сал, тъй като се смята, че със необходимите икономически стимули Сенегал ще може да удвои производството си на природен газ.

Реймънд Кото, журналист от Africanews

А „Булгаргаз“ обяви търг за доставки на втечнен природен газ на 21 септември за за периода 2024 до 2034 година. Една седмица след това общественият доставчик обяви още един търг за доставка на тръбен газ за България за периода ноември 2022 година до декември 2023 година. Със стартирането на интерконектора с Гърция държавата ни си осигурява 1 млрд. кубически метра годишно. Останалите 2/3 от годишното ни потреблението ще се търсят чрез търгове, каквито Булгаргаз вече е обявил. По думите на Иван Топчийски страната ни на този етап няма намерение да търси партньори в Африка, тъй като не намира компаниите там за надеждни. Поне за сега.