Политика

Предлагат закон за защита срещу високите цени на ток, парно и газ

От Euronews България Euronews България

Проектозакон с мерки за подкрепа на населението срещу високите цени на тока, парното и газа разработи служебното правителство. В него са разписани механизми за енергийни компенсации и тяхното финансиране, съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев на заседание на кризисния щаб по енергетика.  

Предложенията са в унисон с мерките на ЕС за подпомагане на потребителите в енергийната криза. 

Те се предвижда да осигурят „предвидимост“ на цената на тока, газа и електроенергията за битовите потребители. Не бе уточнено какво точно означава това, но според Алексиев то ще даде на хората спокойствие, че „няма да се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон“ и ще могат да си позволят това.  

Механизмът ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на енергия, реши Кризисният щаб. Свръхпечалбите на производителите ще бъдат облагани, а с тези средства ще бъдат компенсирани нуждаещите се. Подобни мерки вече бяха приети и в страните от ЕС.  

Училища, детски градини, ясли, социални домове и други обществени заведения ще намерят подкрепа, за да изпълняват спокойно функциите си“, добави Христо Алексиев.  

Предложеният механизъм е временен и трябва да бъде одобрен от Народното събрание. От днес започва неговото обществено обсъждане.