Икономика

Никола Стоянов: Доставките на газ вече не са проблем

От Euronews България Euronews България

Има достатъчно газ и доставките вече не са проблем.

Това увери министърът на икономиката Никола Стоянов. Той очаква цената на газа да продължи да пада в следващите месеци и да е устойчива до края на 2023 г. 

Ако цената на газа продължи да пада, в България ще има и повече инвеститори, заяви икономическият министър Никола Стоянов. И увери, че у нас газ ще има.

 

Газът и доставките повече не са проблематични. Който е тръгнал по този път за алтернативните горива, ще бъде подкрепен. Винаги е по-добре да има диверсификация, но фирмите могат да разчитат спокойно. Газ ще има достатъчно.

Никола Стоянов, министър на икономиката

Според енергийния експерт Иван Хиновски пък колективното купуване на газ от Европейския съюз ще доведе до по-голяма енергийна сигурност, но това крие и своите рискове.

 

Не е много пазарен модел и съм убеден, че няма да се постигне договорка, защото има голяма опасност от това да се получат дефицити на количества в отделни периоди, когато има много голямо търсене. И естествено, при голямо търсене, особено зимни периоди, може да има недостиг на газ поради определената фиксирана цена.

Иван Хиновски, енергиен експерт

И добави, че България няма интерес за колективно купуване на газ заради дългосрочните търгове на синьо гориво.