Европа

Енергийните министри на ЕС се договориха за колективно купуване на газ

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Страните членки от ЕС се договориха за колективното купуване на газ. На неформална среща в Прага министрите на енергетиката от блока обаче не постигнаха консенсус за това дали да бъде наложен таван на цената на синьото гориво. Тази тема ще бъде обсъдена по-късно през месеца.

Европейският съюз ще разкрие предложенията си за съвместно купуване на газ от страните членки следващата седмица. Това стана ясно след неформалната среща на енергийните министри от блока в Прага.

Освен това Европейската комисия ще подготви план за разработка на алтернативен бенчмарк за дените на газа в общността на 27-те. Според еврокомисаря по енергетиката, Кадри Симсон, все още не е ясно дали има необходимата подкрепа от държавите за налагане на таван за цените на синьото гориво.

По думите ѝ са нужни още усилия за потушаването на енергийната криза. Според нея цените на енергията все още са високи, потоците по руските тръбопроводи са намалели, а атаките срещу енергийната инфраструктура на Европейския съюз се увеличават.

Блокът опитва да овладее растящите цени на енергията и да спре нарастването на сметките за потребителите на фона на задаващата се зима, ограничените доставки на руски газ и прогнозите за рецесия.