Свят

Путин и Ердоган обсъдиха създаването на газов хъб в Турция

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Руският президент разговаря в турския си колега срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия – в Казахстан.

На форума Владимир Путин предложи в Турция да бъде изграден газов хъб за продажба на синьо гориво към трети страни, преди всичко на европейските, ако те проявяват интерес. 

 

Този хъб ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос, въпросът за ценообразуването. Днес цените са непосилни и бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво без никакви политически нюанси.

Владимир Путин, президент на Русия

По думите на Путин, южната ни съседка е най-надеждният маршрут за доставка на газ до Европейския съюз.

От своя страна Ердоган заяви, че трябва да се продължи сделката за износ са украинско зърно. Тя изтича в средата на следващия месец и може да бъде удължена при съгласието на Русия и Украйна. 
„Благодарение на вашите усилия, г-н президент, изпълняваме сделка, свързана с износа на украинско зърно за външните пазари. Мисля, че тези страни, които получават този продукт, трябва да са ви благодарни“, каза още Путин.

Турция, която е член на НАТО, но поддържа добри отношения с Москва, се опитва да изиграе ролята на медиатор, и отново призова за мирно споразумение.