Европа

Путин бил склонен да се срещне с Байдън заради Украйна

От Euronews България Euronews България
Vladimir Putin AP Руският президент Владимир Путин. Снимка: AP

Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че страната му е готова да води преговори с Украйна и опроверга твърденията, че Вашингтон е отворен за разговори, но Москва отказва.

„Това е лъжа. Досега не сме получили никакви сериозни предложения за осъществяване на контакт", каза той и добави, че Русия няма да откаже среща между президента Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън в рамките на предстояща среща на Г-20 и би разгледала такова предложение, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

По думите на Лавров САЩ де факто отдавна участват в конфликта в Украйна и въоръжават украинската армия.

"Те не само въоръжават [президента на Украйна Володимир] Зеленски и неговия режим, те им предоставят разузнавателни данни от спътници", цитира думите му ТАСС. 

Министърът на външните работи на Русия отхвърли спекулациите за евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Москва, като заяви, че тя би могла да го направи само ако е изправена пред неминуема гибел, съобщи Асошиейтед прес.

Според Лавров руската ядрена доктрина предвижда "изключително ответни мерки с цел да се предотврати унищожаването на Руската федерация в резултат на преки ядрени удари или използването на други оръжия, които пораждат заплаха за самото съществуване на руската държава".

В изказване по телевизия "Русия-1" Лавров обвини Запада, че разпространява спекулации за предполагаемите намерения на Русия да използва ядрено оръжие, и призова САЩ и техните съюзници да "проявят максимална отговорност в публичните си изявления" по темата.

Руският външен министър изключи възможността Русия да допусне ситуация, в която Киев да създава постоянна опасност за сигурността на страната му, включително присъединяването на Украйна към НАТО и разполагането на нейна територия на оръжия, които сами по себе си ще представляват такава заплаха.

Той също така каза, че целите на "специалната военна операция“ на Русия не са се променили и  Украйна не може да бъде "терористична" държава, на която всичко е позволено.

Путин и Ердоган се срещат в Астана

"Ако Анкара е заинтересована от организирането на стартирането на диалог между Москва и западните страни, тя може да повдигне този въпрос на срещата между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в Астана на 12 октомври", посочи руският външен министър Сергей Лавров в предаването "60 минути" на телевизия "Русия 1" ("Россия 1").

"За мен е очевидно, че ако нашите турски колеги са се замислили за това, те ще имат чудесна възможност тази седмица по време на срещата на президентите Ердоган и Путин, които ще бъдат заедно на мероприятията в Астана, да повдигнат тези въпроси пред нас", каза Лавров.

Турция против санкциите срещу Русия, призова 

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес в интервю за турската телевизия tvnet, че продължаването на военните действия в Украйна затрудняват постигането на мир между Москва и Киев.

"За съжаление преговорният и мирният процес останаха на заден план. Продължаването на военните действия затруднява установяването на мир между Русия и Украйна. От самото начало се придържаме към принципна политика. Не сме нарушавали политиката на баланс", каза турският външен министър, цитиран от БТА.

Чавушоглу също така повтори, че Западът трябва да води диалог с Русия, защото в противен случай няма да може да бъдат постигнати споразумения за прекратяване на огъня. Той посочи, че "Турция е единствената страна от НАТО, чиито представители от началото на войната са извършили посещения както в Украйна, така и в Русия".

Анкара не е съгласна с налагането на едностранни санкции срещу Русия и смята, че прекъсването на отношенията на Запада с Русия "неизбежно ще засегне всички".

"Виждаме каква е цената на скъсването на отношенията с Русия. Това неминуемо ще засегне всички. Виждаме какво се случва с цената на природния газ. Въпреки това Турция не страда от недостиг на природен газ, каквато е ситуацията в други страни. Ние никога не приемаме едностранни санкции. Трябва да се постигне  прекратяване на огъня и справедлив мир за Украйна", посочи той.

Чавушоглу добави, че Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна.