Свят

Путин посрещна президента на Обединените арабски емирства

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Владимир Путин обясни, че решението на организацията ОПЕК+ да намали световното производство на петрол е било реализирано, за да се гарантира стабилност на енергийните пазари. Намаляването на добива на петрол с 2 милиона барела дневно, което бе критикувано остро от Запада, ще повиши цените и мнозина смятат, че то ще помогне на Русия да финансира военните си действия в Украйна. 

Руският президент Владимир Путин се срещна с колегата си от Обединените арабски емирства в Санкт Петербург. Срещата идва дни след като ОПЕК+ реши да намали световния добив на петрол с два милиона барела на ден - най-голямото съкращение от началото на пандемията от COVID-19.

 

Ние работим активно в рамките на ОПЕК+... Знам вашата позиция. Нашите действия не са насочени срещу никого. Нашите действия са целенасочени за гарантиране на стабилност на световните енергийни пазари.

Владимир Путин – президент на Русия

Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, който е и емир на Абу Даби, отбеляза, че икономиката на страната му е успяла да преодолее пандемията от COVID-19.

 

Въпреки тежките икономически условия, успяхме да постигнем много. Увеличихме търговския си оборот от 2.5 милиарда на 5 милиарда долара.

шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян – президент на ОАЕ

Обединените арабски емирства поддържат неутрална позиция по отношение на войната в Украйна, въздържаха се при гласуване в ООН, което осъжда инвазията още в началото ѝ.

Арабската страна промени позицията си миналия месец, когато подкрепи резолюция на Съвета за сигурност, която осъжда анексията от Москва на части от Украйна.

Позицията на Абу Даби отразява новия световен ред, в който отношенията със САЩ са също толкова важни, колкото тези с Москва и Пекин, смятат анализатори.