Икономика

Турция ще става газов хъб, а OPEC вдигна цените на нефта. Съвпадение ли е?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

На 5 октомври международният петролен картел OPEC+ взе решение да намали с 2 милиона барела на ден общото производство на суров нефт, което се изнася към трети страни. По този начин референтните цени на енергийния ресурс скочиха с 14 долара за барел от най-ниското си ниво за годината през септември. Тогава петролът се търгуваше за 76 долара за барел. Официалната позиция на петролния картел е, че решението им е чисто икономическо.

 

Ние не застрашаваме енергийните пазари. Осигуряваме тяхната сигурност и стабилност. Но всичко си има цена. Енергийната сигурност също не прави изключение.

Хайтам ал Гайс, главен секретар на OPEC

Непрекъснато ще доказваме, че ОПЕК+ е тук не само за да остане, но и за да остане като фактор за стабилност и подобрение на проблемите в световната икономика.

Абдул Азис бин Салман, министър на енергетиката на Саудитска Арабия

Решението на OPEC+ не беше прието радушно от почти нито една страна извън държавите членки на енергийният картел. Реакциите от световните лидери не закъсняха.

 

Това е истинско разочарование. Но ние ще разгледаме абсолютно всички алтернативи, които имаме.

Джо Байдън, президент на САЩ

Решението на петролния картел ще повлияе не само върху търговията с горива и цените им за крайните потребители, казват специалисти. То ще окаже негативно влияние и върху глобалния икономически растеж, въпреки позицията на картела, че действията им са продиктувани от желанието за икономическа стабилност. Показател за това е фактът, че Международният валутен фонд намали вече три пъти прогнозата си за глобалния икономически растеж. Към момента той е 3.2% за 2022 и 2.9% за 2023.

 

Като цяло очакваме глобалното производство в резултат на всичко това да се свие с 4 трилиона долара от сега до 2026 г. За да си представите какво е 4 трилиона долара? Това е размерът на германската икономика – изчезнала. И за съжаление, аз съм естествен оптимист, но днес стоя пред вас и трябва да кажа, че е по-вероятно ситуацията да се влоши, отколкото да се подобри. С други думи, рисковете са сериозни.

Кристалина Георгиева, изп. директор на МВФ

А какви действия ще вземе международната общност, за да контрира ефектите от действията на OPEC, предстой тепърва да разберем.