Euronews Сега

МВФ и Световната банка предупреждават за задаваща се рецесия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
IMF Global Economy AP Снимка: AP

На фона на война, рекордна инфлация и енергийна криза водещите финансови институции алармираха за риск от глобална рецесия. Международният валутен фонд вече три пъти е намалил прогнозите си за растежа, като за тази година очаква 3.2 на сто. Откъде произлизат тревогите?

Световната банка и МВФ предупредиха, че през следващата година се задава глобална рецесия. Много фактори, на първо място войната в Украйна, допринасят за неблагоприятните прогнози на институциите.

 

Трябва да разглеждаме вероятността в контекста на сериозността на проблема. Къде има риск и реална опасност от рецесия през следващата година. Развитите икономики в Европа се забавят. Ще видим накъде ще се насочат. Обезценяването на валутите означава, че нивата на дълга за развиващите се страни ще стават все по-обременяващи. Повишаването на лихвените проценти придава допълнителна тежест. Инфлацията все още е основен проблем за всички, но особено за бедните.

Дейвид Малпас – президент на Световната банка

Актуални данни на Световната банка показват, че още 70 милиона хора по света са попаднали в категорията „бедни“ в последната година. Средният доход в глобален план е намалял с 4%.

 

Съгласна съм с вас, че рискът от рецесия се е повишил. Изчислихме, че около една трета от еквивалента на световната икономика ще има поне две последователни тримесечия на отрицателен растеж тази и следващата година и че общата сума, която ще бъде отписана от забавянето на световната икономика, в периода 2022-2026 г. ще бъде 4 трилиона долара. Това е размерът на БВП на Германия.

Кристалина Георгиева – управляващ директор на МВФ

Георгиева добави, че МВФ е понижил прогнозите си за глобален растеж вече три пъти. Сега очаква 3.2% за тази и 2.9 на сто – за 2023 г.

Мрачните прогнози бяха направени в момент, в който централните банки по света повишават лихвените проценти с надеждата да възпрат растящата инфлация. Федералният резерв на САЩ беше най-агресивен във вдигането на лихвите като инструмент за охлаждане на инфлацията, а централните банки от Азия до Англия започнаха да повишават лихвите от тази седмица.