Свят

Путин: Конфликти се случват често в постсъветското пространство, трябват мерки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руският президент Владимир Путин заяви, че "с изключение на Украйна, където се случват трагични събития, често възникват конфликти между други страни на постсъветската територия", което изисква "мерки за разрешаването им".

На 70-я си рожден ден Путин проведе неофициална среща с лидерите на бившите съветски държави в Санкт Петербург, преди срещата на върха на Общността на независимите държави (ОНД), регионална организация, доминирана от Русия, която ще се проведе в Астана на 12 и 13 октомври.

 

В нашия кръг ще говорим за сигурността на територията на Общността на независимите държави. Освен Украйна, където се случват трагични събития, често възникват конфликти между други държави на постсъветска територия. Безусловно това изисква разработването на мерки за разрешаването им. Вярвам, че по-енергичният преход към национални валути във взаимните плащания ще позволи развитието на положителни тенденции. Ние правим това от много години и то не е свързано с никаква политическа конюнктура.  

Владимир Путин, президент на Русия

Путин добави, че по време на срещата на върха на ОНД страните "ще помислят как да активизират съвместната работа за повишаване на нивото на устойчивост на икономиките, по-специално чрез увеличаване на двустранните и многостранните отношения".

Руският президент е получил поздравления за 70-ия си рожден ден, сред лидерите, които го поздравиха са Ердоган, Лукашенко, Ким Чен-ун.