Euronews Primetime

Всички без Русия и Беларус на форум за бъдещето на Европа

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В Прага днес се провежда първата среща на Европейската политическа общност. Освен страните-членки на ЕС, са поканени още 17 държави, включително Великобритания, Турция и Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски ще се свърже чрез видеовръзка от Киев. Неговият министър-председател ще го замества по време на разговорите. България е представена от президента Румен Радев

Лидерите на 44 държави са в Прага, за да обсъдят най-належащите – и взаимосвързани – въпроси: войната в Украйна, енергетиката и икономическото положение.

 

Това е важна среща, защото споделяме един и същи континент, изправени сме пред едни и същи предизвикателства и имаме повод да обсъдим как можем да се опитаме да подобрим сътрудничеството, координацията, за да осигурим повече стабилност, повече сигурност, повече мир.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

В чешката столица са лидерите на 27-те - и 17 държавни и правителствени ръководители от Армения и Азербайджан, Турция до балканските държави и страните кандидатки за членство в ЕС, сред които е и Украйна. 

 

Значението на тази среща е видимо. Целият европейски континент е тук, с изключение на две държави, Беларус и Русия. Това показва колко изолирани са тези две страни.

Александер Де Кро, министър-председател на Белгия

Русия, макар и да липсва, е в основата на срещата заради икономическите последици и последиците в областта на сигурността от войната.

Обсъжда се какъв да бъде следващата подкрепа за Украйна и отговор на войната и продължаващата ескалация заради мобилизацията, т.нар. референдуми и незаконното анексиране на 4 украински територии. 

Търси се и гаранция за сигурността на доставките и енергия на достъпни цени преди зимата. 

От Брюксел определиха инициативата като безценна "платформа за политическа координация" между страните членки и техните съседи.

Според критици обаче новият форум е опит да се сложи спирачка на разширяването на общността.

Критика, която беше отхвърлена. 

 

Смятам, че трябва да се прави разлика. Това тук е отделно от процеса на разширяване. В противен случай страните, които искат да станат членки на ЕС, може да си помислят, че това е алтернатива, което не е. Това е платформа на която да се обсъжда между европейските лидери основните въпроси на днешния ден. В дневния ред е Украйна и сигурността в Европа. И разбира се, всичко свързано с енергията, изменението на климата и нашата икономика.

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия

Сред останалите теми на форума са други предизвикателства пред Европа - като промените в климата и миграцията.

Вижте и коментар на международния редактор Ирина Иванова в следващото видео: