Европа

В Прага се провежда първата среща на Европейската политическа общност

От Euronews България Euronews България

Лидерите на повече от 40 държави са в Прага за първата среща на  Европейската политическа общност. 

Сред темите на форума са основните предизвикателства пред Европа - като сигурност, енергетика, икономика, климат и миграцията.

Срещата в чешката столица Прага е инициирана от френския президент Еманюел Макрон и подкрепена от германския канцлер Олаф Шолц.

"Наше историческо задължение сега е да отговорим на тези нови предизвикателства и да създадем това, което бих квалифицирал като европейска политическа общност. Тази нова европейска организация ще даде възможност на демократичните европейски нации, които се придържат към нашите ценности, да намерят ново пространство за политическо взаимодействие, сигурност и за сътрудничество в областта на енергетиката", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

"Ако разширяването успее, това е и призив да постигнем напредък по отношение на перспективата на страните от Западните Балкани. На тях още през 2003 г. им беше обещано, че могат да станат членове на Европейския съюз. Догодина ще се навършат 20 години и това е причина да положим нови усилия, за да гарантираме, че тези страни могат реално да реализират перспектива за членство още сега", каза германският канцлер Олаф Шолц.

Русия, която не е поканена, е в центъра на срещата, заради икономическите последици и последиците в областта на сигурността от войната.

От Брюксел определиха инициативата като безценна "платформа за политическа координация" между разнородните групи от 44 държави, които са поканени. Сред тях са Турция, Великобритания и Украйна. Освен 27-те държави-членки на ЕС, в Прага са и лидерите на балкански държави като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Представени са и държави с изострени отношения като Армения и Азербайджан.